Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

De frie grundskoler mister statsstøtte for millioner af kroner

  9. september 2013
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • De frie grundskoler mister statsstøtte for millioner af kroner

  Vi synes ikke, besparelsen er fair. Vi reducerer gerne vores udgifter i samme takt som folkeskolen, men kravet til os er, at vi skal spare langt mere end folkeskolen. For nogle skoler er det en langsom kvælningsdød, som er begyndt”, udtaler Kurt Ernst i forbindelse med en artikel i Kristeligt Dagblad lørdag d. 7. september 2013.

  Læs hele artiklen her:

  Fire års nedtrapning af friskolernes offentlige tilskud har ramt hårdt. En langsom kvælning kalder skolerne det og kritiserer samtidig regeringen for at løbe fra løfter om at rulle besparelserne tilbage

  Over en fireårig periode har de frie grundskoler måttet leve med, at den procent, deres statstilskud beregnes ud fra, årligt er sat ned. Samtidig er de oppe imod, at procenten skal tages af de offentlige udgifter pr. elev i folkeskolen, og disse udgifter er også faldet betragteligt.
  Derfor har en dobbelt besparelse ramt friskolerne, som i gennemsnit mister en halv million kroner i 2014.

  ”Sporet blev lagt allerede med VK-regeringens genopretningspakke i 2009, men den daværende opposition sagde, at de ville rulle besparelserne tilbage. Nu har de siddet i regering i to år, men besparelserne ruller bare videre. Og når vi forsøger at få politikerne i tale om, hvad de egentlig vil med de frie grundskoler, mødes vi med larmende tavshed,” siger formanden for Dansk Friskoleforening, Ebbe Lilliendal Jørgensen.Frustrationen deles af formanden for den anden store forening for frie grundskoler, Danmarks Privatskoleforenings Kurt Ernst:

  ”Vi synes ikke, besparelsen er fair. Vi reducerer gerne vores udgifter i samme takt som folkeskolen, men kravet til os er, at vi skal spare langt mere end folkeskolen. For nogle skoler er det en langsom kvælningsdød, som er begyndt. Det første år klarer man sig, men når besparelsen øges med en procent om året, er det efterhånden meget slemt.”

  I regeringspartierne er der et vidt forskelligt syn på, hvor hårdt besparelserne vil ramme friskolerne. Radikale Venstres friskole-, efterskole- og højskoleordfører, Jeppe Mikkelsen, betragter situationen som meget alvorlig. Han oplyser, at flere friskoler allerede er lukket som følge af besparelserne, og han frygter ligesom Kurt Ernst, at flere vil følge efter.

  ”Det er en ren tilståelsessag. Jeg er ikke tilfreds med, at vi ikke har kunnet forhindre, at skolerne gennem fire år er blevet ramt af en dobbelt besparelse. Jeg er selv tidligere efterskolelærer, og mit hjerte banker for de frie skoler, men det har været en fælles prioritering i regeringen, at besparelserne ikke skulle stoppes,” siger Jeppe Mikkelsen, som oplyser, at han flere gange har taget emnet op i Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

  Hos Socialdemokraterne har man ikke nogen friskoleordfører, så området sorterer under folkeskoleordfører Troels Ravn. Han medgiver, at besparelserne på den såkaldte koblingsprocent mellem folkeskole og frie grundskoler er fortsat, men han afviser, at regeringspartierne skulle være svære at få i tale.”Det er rigtigt, at vi har prioriteret at gennemføre den sænkning af koblingsprocenten, som er et levn fra VK-regeringen, og det er rigtigt, at friskolerne rammes af, at folkeskolens udgifter er faldet. Til gengæld hører det med til billedet, at vi har afsat 46 millioner kroner til skoleudvikling som led i skolereformen, og heraf tilfalder de 23 millioner friskolerne allerede i 2014,” siger Troels Ravn.

  Han erkender, at der er forskel på nogle afsatte udviklingsmidler og så et fast beløb og en fast procent, der år efter år følger den enkelte elev. Men han forsikrer, at besparelsen ikke skal ses som ideologisk modvilje mod private alternativer til folkeskolen.  Vi synes ikke, besparelsen er fair. Vi reducerer gerne vores udgifter i samme takt som folkeskolen, men kravet til os er, at vi skal spare langt mere end folkeskolen.